ST NICOLAS SCHOOL
  • Srpski
  • Engleski

Kada pokušavamo da naučimo strani jezik, većina nas ima isti problem: „Teško pamtim nove reči.“ Učenje novog vokabulara može da predstavlja pravi izazov, naročito za zaposlene ljude koji su okupirani poslom, porodicom i drugim odgovornostima koje imaju.

Uteha? Lingvisti tvrde da je dovoljno 120 osnovnih reči da biste se snašli u situacijama kao što su vožnja taksijem, uzimanje broja telefona i sl. To je cilj koji nije tako teško postići i koji predstavlja osnovu za početnike. Evo osam saveta koji vam mogu pomoći u tome:

Postavite realne ciljeve

Zaboravite na dugačke liste novih reči za učenje ili na čitanje rečnika. Stručnjaci kažu da je moguće naučiti 10 do 20 reči za sat vremena učenja. Ako budete sami učili 15 minuta dnevno, postavite sebi cilj da naučite 20 do 15 reči i izraza za nedelju dana. Na ovaj način će vam biti potrebno šest nedelja da naučite i memorišete neophodnih 120 reči.

Grupisanje

Aplikacije koje nude učenje jedne reči na dan mogu biti praktične, ali one su tematski zbrkane i daju vam niz nepovezanih reči kao što su: koverat, umoran, januar, primiti, luk. Fokusirajte se na jednu temu nedeljno. Naš mozak prirodno grupiše povezane reči, pa npr. učenje vrsta vremena na jednom času, a delova tela na sledećem, odgovara načinu na koji mozak prirodno klasifikuje informacije. Međutim, …

Izbegavajte antonime

Možda učenje suprotnih pojmova kao što su vruće/hladno ili skupo/jeftino deluje logično, ali nije. Ako učite dve reči koje su tako bliske, može da dođe do mešanja istih. Ako učenik španskog jezika uči reči siempre (uvek) i nunca (nikad) zajedno, možda će kasnije da upotrebi jednu a misliće na drugu. Umesto toga, naučite prvo češću reč, npr. deep (dubok), pa tek kad je dobro zapamtite, naučite njen antonim shallow (plitak).

Podelite nove reči

Kada naiđete na novu reč, pogledajte njenu strukturu. Mnoge reči sadrže prefikse i sufikse i pomoći će vam da razumete ove delove reči. Npr. francuska reč désagréable sadrži negativni prefiks dés- i sufiks za građenje prideva –able. Ako shvatite strukturu reči, ta pravila možete preneti i na nove reči sa kojima se budete susretali.

Čitajte, čitajte, čitajte

Čitanje vam pomaže da da ponovite naučeni vokabular i da vidite te reči u novim rečenicama i kontekstu. Odličan izvor su pojednostavljene knjige prilagođene nivou učenika koji uče određeni jezik. Drugi dobar izvor predstavljaju reklame ili jelovnici jer oni koriste kratke, kolokvijalne tekstove.

Vizualizujte

Vezujte strane izraze za reči iz maternjeg jezika koje zvuče slično, zamislite sliku ili scenu na koju vas asocira nova reč. Ovakve vizualizacije su često apstraktne i besmislene, ali pomažu, posebno kod dužih reči.

Fokusirajte se na fraze

Bolje je da učite cele fraze nego izdvojene reči. Dobar deo svakodnevne komunikacije se sastoji iz predvidljivih čestih fraza kao što su: „skreni levo“, „samo momenat“, „drago mi je“. Kada učite novi jezik, memorišite ovakve fraze i imaćete spreman arsenal dijaloga, a da ne morate da brinete kako ćete sklopiti svoju rečenicu.

Obnavljajte znanje često

Ono što ste naučili juče važnije je od toga što učite danas. Cilj je da se kratkotrajno znanje novog vokabulara pretvori u dugotrajno sećanje. Obnavljanje reči je najvažnije – u prvih nekoliko dana ili nedelja ponavljajte reči i urezaćete ih u pamćenje. Dobar udžbenik je organizovan tako da se naučene reči u narednim lekcijama ponavljaju i primenjuju.