ST NICOLAS SCHOOL
  • Srpski
  • Engleski

1. Neophodno je da vežbate strani jezik svaki dan. Kao i u teretani, ako hoćete da imate impresivne mišiće, vežbajte ih redovno. Posvetite najmanje 10-15 minuta dnevno čitanju ili ponavljanju novih reči i fraza.

2. Ukoliko vaša želja da naučite jezik prebrzo slabi, stvorite sopstvenu formulu za učenje. Na primer, učite a zatim slušajte muziku ili napravite pauzu za šetnju.

3. Kontekst je sve. Nikada ne učite pojedinačne reči, već samo reči u kontekstu. Na primer, ukoliko naučite izraz strong wind, jedna od reči u vašoj memoriji će vas automatski podsetiti na drugu.

4. Pokušajte da zapišete neke već unapred smišljene fraze i da ih koristite u razgovoru što češće.

5. U mislima prevodite sve što vaše oko primeti – reklame, tekstove pesama, razgovore, nazive novina, članke. Lako je i korisno.

6. Učite napamet. Ali učite samo fraze koje su provereno tačne.

7. Pamtite unapred smišljene fraze i idiome u prvom licu.

8. Strani jezik ne može da se uči u izolaciji radeći zadatke i vežbe u svesci i slušajući profesora. Gledajte filmove, čitajte knjige i novine na jeziku koji učite i naravno komunicirajte preko interneta sa ljudima kojima je to maternji jezik.

9. Ne plašite se grešaka. Plašite se neispravljenih grešaka. Ne ostavljajte nikada nešto neprovereno.

10. Budite sigurni, šta god se desilo, naučićete jezik.
Inače, koristila je još jedan trik kako bi održavala ‘jezičku’ kondiciju – vodila je dnevnike na različitim jezicima kako bi utvrdila znanje i povremeno se podsećala onih kojim se nije svakodnevno služila.